Orzechowa słodycz w domowej kuchni

Maj 27, 2017 przez

Orzechowa słodycz w domowej kuchni

Domowe posiłki zaczynają wracać do łask. Po okresie, w którym królowały potrawy jedzone na mieście przyszedł czas na domowe jedzenie. Stało się to modne z kilku względów. Jednym z najważniejszych aspektów w tej kwestii jest zdrowie – nie ma co ukrywać, że posiłki przygotowywane w zaciszu domowej kuchni są o wiele zdrowsze niż te jedzone w przydrożnych barach.

 

Planując codzienny jadłospis warto sięgać po zdrowe dodatki. Jednym z nich są orzechy włoskie. Zaliczają się one do produktów o wysokim indeksie kalorycznym, orzech włoski kcal to aż 650 w stu gramach. Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że nie są to puste kalorie, orzechy posiadają bowiem wiele wartościowych składników, takich jak witaminy i minerały. Niektórzy obawiają się używania orzechów włoskich jako dodatków do dań ze względu na ich goryczkowy posmak. W prosty sposób jednak można pozbyć się tej goryczy. Wystarczy jeżeli do przygotowywanych potraw dorzuci się niwelujące gorycz przyprawy, takie jak kardamon lub cynamon. Innym sposobem jest prażenie orzechów włoskich na suchej patelni. W ten sposób można z nich wydobyć naturalną słodycz.

Podobne

Tagi